dekoracje tortu jak z cukierni

Dekoracje tortu jak z cukierni – jak je przygotować?

Samodzielnie przygotowywane wypieki są zdecydowanie smaczniejsze niż te kupione w cukierni, jednak co trzeba przyznać zdecydowanie gorzej się prezentują. Cóż, dekorowanie tortu nie wydaje się łatwym zajęciem. Owszem można posypać ciasto kokosem, ale efekt wizualny jest taki sobie. Na szczęście można też przygotować dekoracje jak z cukierni i to samodzielnie. Wbrew pozorom można sobie z tym poradzić.

Zacznijmy od masy plastycznej

Torty udekorowane masą plastyczną bardzo często są drogie. A gdy przekroi się taki tort okazuje się, że składa się głównie z grubych trzech plastrów biszkopta i małej ilości kremu. Nie ma się co oszukiwać, ale taki tort lepiej wygląda niż smakuje. Z kolei nasze domowe wypieki obłędnie smakują, za to nieszczególnie się prezentują. Na szczęście można to zmienić, wystarczy tylko przygotować masę plastyczną. Na początek należy przygotować składniki. Potrzebujemy około 800 gram cukru pudru, który należy przesiać. Następnie należy przygotować 100 gram glukozy, 4łyżeczki żelatyny, 30 ml wody oraz 3 łyżeczki margaryny roślinnej. Na koniec można dodać aromat. Smak zależy od Waszych preferencji. Skoro to już jasne, to czas przejść do przygotowania masy. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiam na kilka minut aż napęcznieje. Gdy tak się stanie, podgrzewamy je na palniku, cały czas mieszając, aż się całkiem roztopi. Pamiętajcie, że nie można doprowadzić jej do wrzenia, bo wtedy straci całkowicie swoje właściwości. W następnym etapie dodajemy już glukozę oraz margarynę i całość ponownie mieszamy i podgrzewamy aż składniki całkiem się rozpuszczą. Pozostawiamy ją do przestudzenia. Teraz tak przygotowaną masę umieszczamy w mikserze, dodajemy do niej wybrany ekstrakt i cukier puder i całość ucieramy, używając do tego celu haka do ciasta drożdżowego. Na koniec jeszcze umieszczamy masę na stolnicy i dodatkowo ugniatamy ręcznie, aż powstanie gładka masa o konsystencji plasteliny – ot cała praca. Teraz wystarczy ją rozwałkować i udekorować tort. Możecie z niej też wykonać figurki. A gdy chcecie, by miała inny kolor, to wystarczy tylko dodać do niej wybrany przez Was barwnik. Zatem wcale nie jest to takie trudne.

Jak wykonać dekorację z czekolady?

Któż z nas nie lubi czekolady? Właśnie za jej pomocą można wykonać fajną i stylową dekorację. Tutaj przydadzą się przybory cukiernicze, choćby tylko z różnymi kształtami końcówek. Bazą kremu będzie czekolada, ale jednocześnie krem możemy przygotować w kilku kolorach. Na początek ubijamy jeden litr śmietany na gładką masę, dodajemy do niej 3 tabliczki mlecznej czekolady i całość mieszamy. A teraz rozdzielamy masę na kilka części i do każdej z nich dodajemy naturalny barwnik. Jedynym ograniczeniem jest tutaj tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia. Potem przekładamy już masę do tylki i robimy fajne wzorki.

dekorowanie czekoladą

Czekoladowy ganasz

Czas przygotować czekoladowy ganasz. Ten krem nie tylko obłędnie smakuje, ale też świetnie się prezentuje. Kluczem do udanego ganaszu jest zachowanie właściwych proporcji. Dziś przedstawimy Wam ganasz w trzech smakach. Do przygotowania tego z gorzkiej czekolady potrzebujemy 200 gram gorzkiej czekolady i 300 gram śmietany 36%. Do przygotowania ganaszu z mlecznej czekolady potrzebujemy 240 gram mlecznej czekolady i tyle samo śmietany 36%. Oczywiście można też przygotować wersję z białej czekolady. Trzeba tutaj zachować proporcje. Na 300 gram białej czekolady potrzebujemy 260 gram śmietany 36%. Teraz przydadzą się akcesoria cukiernicze typu szerokie noże, łopatki i szpatułki.

Tynk – jak go przygotować?

Można też przygotować smaczny tynk na bazie marcepanu. Do tego celu potrzebujemy 125g masła, 125g mleka skondensowanego i 250g mascarpone. Masło ubijamy na puch następnie miksując dalej dodajemy porcjami mascarpone oraz mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą i masa staje się plastyczna należy ją jeszcze ugnieść rękoma, a potem można już rozwałkować i nakładać na ciasto. Oczywiście możecie sprawić, by masa była kolorowa. Wystarczy tylko dodać do niej kolorowy barwnik i już można uzyskać jeszcze bardziej wyrafinowany kolor.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij