Ekspresowe przekąski na grilla dla zabieganych
Niespodziewani goście? A może spontaniczne grillowanie? Różne okoliczności sprawiają, że czasem potrzebujemy przygotować błyskawiczne przekąski, które jednocześnie będą dobrze smakować. Sprawdź nasze propozycje grillowych potraw niewymagających dużego nakładu pracy!
Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem
Coleslaw to jedna z najczęściej przygotowywanych sałatek na grilla. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć pyszny dodatek do grillowanych dań. W pierwszej kolejności należy posiekać kapustę, dodać sól i odstawić na około 10 minut. W tym czasie kroimy rzodkiewki na cienkie plasterki, siekamy cebulę dymkę i natkę pietruszki. Mieszamy wszystkie składniki i przygotowujemy sos. Sałatka najlepiej smakuje z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, wymieszanym z octem winnym i posiekanymi kaparami. Dodajemy sól, pieprz i gotowe!
Sałatka grillowa z młodych warzyw
Przepisy na sałatki na grilla powinny być smaczne, kolorowe i szybkie w przygotowaniu. Latem najlepiej sprawdzą się nowalijki. W tym sposobie wykorzystamy świeże ogórki, pomidory i rzodkiewki. Wystarczy je pokroić na mniejsze kawałki i dodać bardziej wyrazisty składnik, czyli ser feta. Sałatka nie może się obyć bez doskonałego sosu. W tym przepisie wykorzystamy Majonez Delikatny WINIARY, czosnek oraz sól i pieprz.
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado
Latem bardzo często zajadamy się truskawkami, dlaczego więc nie wykorzystać ich w grillowych sałatkach? Najlepiej komponują się ze szpinakiem i awokado. Warto dodać bardziej wyraziste dodatki, takie jak pokrojona cebula, ser feta oraz orzechy włoskie. Obowiązkowym elementem sałatki będzie oczywiście dressing. Przygotujemy go z majonezu, jogurtu naturalnego, oleju, cukru oraz soli i pieprzu.
Sałatka z grillowanego bakłażana
Jednym z warzyw, które doskonale nadają się na grilla, jest bakłażan. Można z niego stworzyć ekspresową i oryginalną sałatkę. Grillowany bakłażan bardzo dobrze komponuje się z serem feta oraz oliwkami czarnymi. Dopełnieniem sałatki będzie ocet balsamiczny, posiekana bazylia i koperek.
Szparagi w boczku z grilla
Doskonałe przekąski na grilla to nie tylko sałatki. Warto również pokusić się o bardziej urozmaicone potrawy. Jedną z nich są szparagi zawijane w boczku. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. W pierwszej kolejności należy ugotować szparagi w rosole przez około 8 minut. Można do tego wykorzystać aromatyczny Rosół drobiowy WINIARY. Następnie kroimy ser brie na słupki i zawijamy wraz ze szparagami w plasterki boczku. Przekąskę pieczemy na rozgrzanym grillu na złoty kolor. Idealnie smakuje z sosem czosnkowym.
Warzywa grillowane
Grillowane warzywa bardzo dobrze komponują się z mięsem z grilla i, co ważne, nie wymagają dużego nakładu pracy. Najlepiej sprawdzą się w tej roli cukinia i bakłażan, które wystarczy tylko pokroić w plastry, skropić oliwą i oprószyć ulubionymi przyprawami. Równie szybko przygotowuje się pieczarki: należy usunąć trzonek, posypać wnętrze przyprawami i położyć serek camembert pokrojony w kostkę. Wszystkie warzywa grillujemy przez około 10 minut na rozgrzanym ruszcie.