Ekspresowe przekąski na grilla dla zabieganych

Ekspresowe przekąski na grilla dla zabieganych

Niespodziewani goście? A może spontaniczne grillowanie? Różne okoliczności sprawiają, że czasem potrzebujemy przygotować błyskawiczne przekąski, które jednocześnie będą dobrze smakować. Sprawdź nasze propozycje grillowych potraw niewymagających dużego nakładu pracy!

Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem

Coleslaw to jedna z najczęściej przygotowywanych sałatek na grilla. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć pyszny dodatek do grillowanych dań. W pierwszej kolejności należy posiekać kapustę, dodać sól i odstawić na około 10 minut. W tym czasie kroimy rzodkiewki na cienkie plasterki, siekamy cebulę dymkę i natkę pietruszki. Mieszamy wszystkie składniki i przygotowujemy sos. Sałatka najlepiej smakuje z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, wymieszanym z octem winnym i posiekanymi kaparami. Dodajemy sól, pieprz i gotowe!

Sałatka grillowa z młodych warzyw

Przepisy na sałatki na grilla powinny być smaczne, kolorowe i szybkie w przygotowaniu. Latem najlepiej sprawdzą się nowalijki. W tym sposobie wykorzystamy świeże ogórki, pomidory i rzodkiewki. Wystarczy je pokroić na mniejsze kawałki i dodać bardziej wyrazisty składnik, czyli ser feta. Sałatka nie może się obyć bez doskonałego sosu. W tym przepisie wykorzystamy Majonez Delikatny WINIARY, czosnek oraz sól i pieprz.

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado

Latem bardzo często zajadamy się truskawkami, dlaczego więc nie wykorzystać ich w grillowych sałatkach? Najlepiej komponują się ze szpinakiem i awokado. Warto dodać bardziej wyraziste dodatki, takie jak pokrojona cebula, ser feta oraz orzechy włoskie. Obowiązkowym elementem sałatki będzie oczywiście dressing. Przygotujemy go z majonezu, jogurtu naturalnego, oleju, cukru oraz soli i pieprzu.

Sałatka z grillowanego bakłażana

Jednym z warzyw, które doskonale nadają się na grilla, jest bakłażan. Można z niego stworzyć ekspresową i oryginalną sałatkę. Grillowany bakłażan bardzo dobrze komponuje się z serem feta oraz oliwkami czarnymi. Dopełnieniem sałatki będzie ocet balsamiczny, posiekana bazylia i koperek.

Szparagi w boczku z grilla

Doskonałe przekąski na grilla to nie tylko sałatki. Warto również pokusić się o bardziej urozmaicone potrawy. Jedną z nich są szparagi zawijane w boczku. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. W pierwszej kolejności należy ugotować szparagi w rosole przez około 8 minut. Można do tego wykorzystać aromatyczny Rosół drobiowy WINIARY. Następnie kroimy ser brie na słupki i zawijamy wraz ze szparagami w plasterki boczku. Przekąskę pieczemy na rozgrzanym grillu na złoty kolor. Idealnie smakuje z sosem czosnkowym.

Warzywa grillowane

Grillowane warzywa bardzo dobrze komponują się z mięsem z grilla i, co ważne, nie wymagają dużego nakładu pracy. Najlepiej sprawdzą się w tej roli cukinia i bakłażan, które wystarczy tylko pokroić w plastry, skropić oliwą i oprószyć ulubionymi przyprawami. Równie szybko przygotowuje się pieczarki: należy usunąć trzonek, posypać wnętrze przyprawami i położyć serek camembert pokrojony w kostkę. Wszystkie warzywa grillujemy przez około 10 minut na rozgrzanym ruszcie.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij