pszenica

Jak radzić sobie z celiakią na co dzień? Kilka przydatnych wskazówek

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że celiakia to choroba, której wyleczyć nie można, jednak poprzez odpowiednią dietę można zniwelować jej skutki. O co chodzi? Spożywanie glutenu wywołuje u osób z celiakią przewlekłe stany zapalne jelita cienkiego. Aby móc w miarę normalnie funkcjonować z tą chorobą trzeba przejść na dietę bezglutenową. Warto zatem poznać sposoby, jak radzić sobie z tym autoimmunologicznym schorzeniem na co dzień. Oto kilka wskazówek dla dopiero co zdiagnozowanych, a także osób, które w swojej rodzinie czy najbliższym towarzystwie mają osobę z celiakią.

Jakie produkty zbożowe może spożywać osoba z celiakią?

chleb bez glutenuTo nieprawda, że będąc osobom cierpiącą na celiakię jest się skazanym na posiłki bezzbożowe. Można spożywać zboża, które nie zawierają glutenu. Jest to oczywiście gryka, proso i szarłat, ale również ryż czy kukurydza. Zatem można zamiast mąki pszennej wybrać kukurydzianą czy ryżową, gryczaną albo ziemniaczaną. Możesz sięgać także po płatki kukurydziane, ryżowe, tapiokę, kaszę gryczaną, zarówno ryż biały, jak i brązowy. Oczywiście nie możesz ślepo ufać wszystkim produktom, a zaraz dowiesz się dlaczego.

Kiedy robisz zakupy w sklepie za każdym razem sprawdzaj etykiety, nawet znanych Ci produktów

Osoby z celiakią muszą sporo czasu poświęcić na zakupy, a w sklepie studiować etykiety. Zatem muszą mieć nie tylko dobry wzrok bądź zawsze nosić ze sobą okulary, ale również czytać bardzo dokładnie również drobne dopiski. Jeśli chcesz osobie z celiakią kupić czekoladki, to koniecznie musisz wybrać bezglutenowe. Na opakowaniach bardzo często zobaczysz napis: „Może zawierać śladowe ilości glutenu” albo „W zakładzie pakowane są produkty zawierające gluten”. Zarówno w pierwszym, jak i w drugim przypadku nie możesz ryzykować kupna, gdyż nawet niewielka ilość glutenu poważnie zaszkodzi osobie z celiakią. Dla osoby z celiakią często jasne jest, że etykiety muszą studiować i staje się to dla nich swoistą rutyną. Jednak należy pamiętać, że nawet jeśli dany produkt nie zawierał glutenu, a zmieniono jego recepturę, znów trzeba przestudiować skład. Dobrym sposobem na szybsze zakupy jest wybieranie sklepów stworzonych dla osób cierpiących na celiakię, gdzie produktów zawierających gluten po prostu nie ma.

Wybieraj restauracje z menu bezglutenowym lub poproś o przygotowanie posiłku bez alergennych dodatków

zbożeKolejnym problemem osób z celiakią jest pójście do restauracji. Na pewno najbezpieczniejszy jest wybór tych, które posiadają menu bezglutenowe i zostały już przetestowane przez inne osoby chorujące na celiakię. Restauracje szybkiej obsługi, gdzie przygotowuje się dania z półproduktów musisz omijać szerokim łukiem. W klasycznej, gdzie posiłek przygotowywany jest na zamówienie możesz zmodyfikować danie widoczne w menu. Musisz jednak wyjaśnić w czym tkwi problem, aby nie uznano Cię za dziwaka, czy osobę nadmiernie wybredną. Jeśli powiesz, że z powodów zdrowotnych nie możesz jeść glutenu, to zostanie to przyjęte ze zrozumieniem. Warto oczywiście przetestować znajomość zasad diety bezglutenowej i spytać, np. z czego będzie panierka kotleta. Jak wiadomo można ją zrobić nawet z płatków kukurydzianych, a zwykła mąka czy też bułka tarta dla Ciebie nie wchodzi w rachubę.

Na wyjazdach sprawdzaj, gdzie są restauracje, które przystąpiły do programu menu bez glutenu albo korzystaj z cateringu dietetycznego

Kiedy jesteś poza swoim miejscem zamieszkania, gdzie nie znasz restauracji, jako osoba cierpiąca na celiakię możesz czuć się zagubiony/a. Zawsze możesz sprawdzić czy w miejscu do którego się wybierasz jest restauracja, która przystąpiła do programu „Menu bez glutenu” albo też zamówić catering gluten free. Wystarczy, że w wyszukiwarce na stronie sprawdzisz czy firma obsługuje daną okolicę.

Z celiakią można żyć, ba nawet prowadzić bujne życie towarzyskie w tawernach i restauracjach. Trzeba jednak zawsze dbać o to, by wiedzieć, co dokładnie trafiło na Twój talerz i nie wstydzić się mówienia o swojej chorobie. Catering gluten free może być też świetną opcją na co dzień, jeśli nie masz czasu na gotowanie albo nie uzupełniłaś/eś zapasów produktów bezglutenowych.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij