Mężczyzna w kuchni (nie trzeba wzywać straży pożarnej). Pokaż, że potrafisz i zaserwuj najlepszy obiad „Ever”

Są szefowie kuchni – mężczyźni, którzy potrafią zaserwować danie tak pyszne, że aż człowiek nie potrafi wyrazić słowami tego smaku. Ale większość pań w domu „ma” panów, którzy gotować nie potrafią. Jeżeli i Wy należycie do grona beztalenci kulinarnych, to z naszymi radami uda Wam się przygotować najlepszy obiad, nawet z deserem i Wasze partnerki wcale nie muszą wzywać już straży pożarnej. Zatem czas przejść do pracy.

Danie nr 1: zupa warzywna a’ la rosół

Podobno dobry rosół nie każdemu wychodzi (choć dla nas ugotowanie pysznego rosołu jest banalnie proste – tak chwalimy się), dlatego też by uniknąć blamażu przygotujcie zupę warzywną, która będzie czymś pomiędzy rosołem, a zupą kremem i wcale nie musicie dodawać do niej śmietany, która i tak pewnie by się zważyła. Zatem w dużym garnku umieszczacie 5 marchewek, 5 pietruszek, cały seler – oczywiście wszystko obieracie. Zalewacie wodą i dodajcie 2 udka z kaczki, 30 dag wołowiny, może być rostbefu wołowego, oraz dwa udka z kurczaka. Wszystkie pióra usuwacie. Całość zalewacie wodą i gotujecie pod przykryciem około 2 godziny, ale na małym ogniu. Po tym czasie wyciągacie mięso, które możecie zjeść, ale dzieląc się z czworonożnym przyjacielem. Na patelni smażycie cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czyli malutkie kawałeczki z mrożonym groszkiem. Aby całość się wam nie spaliła smażcie je na 4 łyżkach oliwy z oliwek. W międzyczasie zaklejcie palec plastrem, aby krew Wam przestała lecieć, bo zapewne skaleczycie się podczas krojenia. Cebulkę z groszkiem dodajecie do warzyw w rosole i całość blendujecie. Jeżeli krem nie będzie bardzo gęsty, możecie jeszcze pogotować go na małym ogniu, dzięki temu szybko zgęstnieje. Ten krem warzywny podawajcie na ciepło.

Danie nr 2: z łososiem sobie poradzicie

Czas na przygotowanie drugiego dania, ale to będzie zdecydowanie łatwiejsze niż zupa krem, która także jest łatwa. Kupujecie filety z łososia, dokładnie myjecie i przyprawiacie solą i pieprzem oraz polewacie sokiem z cytryny. Wstawiacie łososia na blaszce do piekarnika i pieczecie w 180 stopniach przez 20 minut. W międzyczasie gotujecie ryż w woreczkach i tutaj postępujcie zgodnie z instrukcją. Tak przygotowanego łososia podajcie z ryżem posypanym ziarnami czy pestkami dyni.

Czas na deser, czyli ciasto czekoladowe

Teraz najwyższy czas na przygotowanie deseru, który jest także banalne prosty i jeżeli będziecie postępować zgodnie z instrukcją to na pewno się uda. Warto przygotować ciast czekoladowe, ale tutaj przydadzą się akcesoria cukiernicze. Na samym początku w mikrofalówce roztapiacie 2 tabliczki czekolady z połową kostki masła. Następnie, gdy masa ostygnie, dodajecie 3 jajka i całość mieszacie mikserem. Teraz czas na dodanie połowy szklanki białego cukru oraz mąki i mieszacie ponownie wszystko, aż do powstania gładkiej masy. Na samym końcu do masy wrzucacie kawałki czekolady, można wymieszać deserową z mleczną oraz białą, ale łącznie nie więcej niż tabliczkę. Pozostaje już tylko pieczenie, czyli przelewacie ciasto na blachę i umieszczacie w piekarniku nastawionym na 180 stopni na 18 minut i gotowe. Ciasto będzie mieć płynną czekoladę w środku – to naprawdę świetny afrodyzjak.

Czas na małe przekąski

Oczywiście nie możecie jeszcze zapomnieć o małych przekąskach, ale i w tym temacie sobie poradzicie. Wystarczy tylko zakupić gotowy miks sałat i dodać do niego kilka pomidorków koktajlowych, następnie kawałki papryki, a całość polać gotowym dresingiem. Do tego podajcie bagietki czosnkowe, które także możecie zakupić. Jeżeli macie chęci na pieczenie, to przydadzą się Wam akcesoria dla cukiernika, wszak będziecie piec bułki jogurtowe. Zatem w misce umieszczacie dwa kubeczki jogurtu naturalnego, który wcześniej podgrzewacie, czas na dodanie dwóch szklanek mąki, a następnie dodajecie płaską łyżeczkę soli i cukru oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszacie i formujecie bułki. Pieczecie w 190 stopniach przez 23 minuty. Bułki palce lizać gotowe, pozostaje je tylko przekroić i posmarować masłem czosnkowym. Możecie je serwować nawet na ciepło.

Z nami możecie przygotować dwudaniowy obiad, deser i przekąskę łatwo i szybko. Dlatego udowodnijcie swoim partnerkom, że także potraficie.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij