Energetyczny poranek? Bez kawy ani rusz!

Energetyczny poranek Bez kawy ani rusz!

Badania Food Research Institute wskazują, że obecnie kawę pije w Polsce regularnie 70% osób, a około 50% rozpoczyna od niej każdy dzień. Co szósty Polak pije codziennie więcej niż jeden kubek tego napoju. W ostatniej dekadzie spożycie kawy w Polsce wzrosło o ponad 80%. Dlaczego akurat kawa jest nam niezbędna do pełnego obudzenia się? Jak ją przygotowywać, aby była pyszna i aromatyczna?

Dlaczego akurat kawa?

Wiele badań potwierdza ponad wszelką wątpliwość prozdrowotne właściwości kawy wbrew od dawna pokutującemu przekonaniu, że kawa jest niezdrową używką i należy ograniczać jej spożycie. Profesor Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, powiedział nawet, że kawa jest „wschodzącą gwiazdą prewencji żywieniowej chorób”.

Jednak większość kawoszy o poranku wypija kawę nie ze względów zdrowotnych, lecz by dodać sobie energii. Rzeczywiście napój ten pobudza m.in. za sprawą zawartej w nim kofeiny. Warto wiedzieć, że prócz tego elementu w kawie znajduje się także ponad tysiąc różnych substancji bioaktywnych, które w większości pozytywnie wpływają na zdrowie. Do najważniejszych z nich można zaliczyć polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, m.in. kwas chlorogenowy, katechiny, flawonole, kwasy fenolowe (w tym galusowy i kawowy) czy kwas chinowy oraz witaminy i minerały, w tym witaminę B3, B5, niacynę, magnez, potas i cynk. 

Po wypiciu filiżanki mocnej kawy takiej jak aromatyczne i intensywne espresso bez wątpienia poprawi się koncentracja i będziemy bardziej zmotywowani do działania. 

Espresso czy americano, czyli która kawa o poranku

Zawartość kofeiny w kawie zależy od ilości wykorzystanej do przygotowania napoju kawy mielonej. Kawosze mogą sięgnąć po intensywną espresso, czyli mocną włoską kawę, albo większą pod względem objętości americano. Te dwa rodzaje kawy mają taką samą zawartość kofeiny mimo różnej wielkości. 

Espresso to „mała czarna” o objętości około 25 ml podawana w filiżance o objętości 50 ml. Można powiedzieć, że jest ona prawdziwą esencją. Porcja espresso jest wykorzystywana do stworzenia americano, która powstała za sprawą amerykańskich żołnierzy stacjonujących we Włoszech. Nie mogli się oni przyzwyczaić do espresso, dlatego prosili o dolanie do niej gorącej wody. To właśnie im zawdzięczamy tę dużą kawę o pojemności około 230 ml. 

Kawa do ekspresu w kapsułkach – sposób na szybkie przyrządzenie kawy

O poranku zwykle spieszymy się do pracy lub odwieźć dzieci do szkoły czy przedszkola. Nie mamy czasu na przygotowanie kawy espresso czy americano według włoskich wytycznych. Ręczne odmierzanie świeżo zmielonej kawy, utrzymywanie odpowiedniego ciśnienia wody i podgrzanie jej do odpowiedniej temperatury zajmują sporo czasu. Jednak nie trzeba rezygnować ze znakomitego smaku kawy. Można przygotować ją znacznie prościej,

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj